Ruunien omistaja T.V. soitteli minulle kesäkuun alussa, hänen 2 ruunaansa tarvitsivat kesäksi laidunpaikkaa. Minulla oli tarjolla laidunta hintaan 100 e/kk/hevonen ja lupasin ruunat meille ottaa. Maksuun kuului myös vesihuolto päivittäin sekä suolakivi. Maksu olisi suoritettava etukäteen aina alkavan laidunkuun alussa. Tämä kävi T.V:lle hyvin. 11.6.2011 kävin hakemassa sopimuksen mukaan ruunat Tervosta ystäväni E:n luota meille laitumelle, koska T.V. ei oman kertomuksensa mukaan millään töiden takia ruunia ehtinyt siirtämään Tervosta meille. Ystävältäni E:ltä kysyin vielä, oliko T.V. maksanut hänelle sovitut korvaukset ja E sanoi, että oli maksanut sen, mitä oli sovittu, eli puolet etukäteen ja puolet oli luvannut tulla maksamaan ihan lähi päivinä.
T.V. lupasi tulla heti maksamaan sekä kyydin, että laidunmaksun, nyt hänellä vain ei ollut autoa käytössä ja paljon töitä, että oli vaikeaa päästä meille saakka.
Kului viikko ja toinen, T.V:tä ei  näkynyt eikä kuulunut. Soitin hänelle ja kyselin maksun perään ja hän lupasi tulla ihan heti maksamaan… Meni taas viikko, nyt sanoin T.V:lle, että ellei rahoja tule, teen asiasta ilmoituksen poliisille. Vihdoin T.V. sai kyydin järjestymään ja hän tuli tyttärensä A:n ja miehensä kanssa käymään ja antoi minulle 130 euroa, enempää ei juuri silloin ollut kuulemma antaa.
11.7.2011 ilmoitin T.V:lle, että loput 70 e pitää maksaa sekä seuraavan kuukauden maksu. Kyselin rahan perään useita kertoja, kunnes hän maksoikin tililleni 70 e.
Hyvissä ajoin ennen 11.8. ilmoitin T.V:lle, että edellisen kuun maksu pitää maksaa 11.8. tai teen ilmiotuksen poliisille. Tässä vaiheessa T.V:llä oli jo tapana jättää huomiotta sekä soittoyritykseni että viestini. Lopulta hän kuitenkin toi minulle 200 e ajalta 11.7-11.8.2011, tähän oli tarvittu varmaankin n.10 puhelua ja txt-viestiä sekä T.V:lle että hänen tyttärelleen A:lle.


Olin kesän aikana kysellyt ystävältäni E:ltä, oliko hän saanut viimeiset rahansa T.V:ltä ja sain kuulla ettei ollut =( Kesän aikana sain myös kuulla, että ko. ihmiset olivat velkaa hyvin moneen paikkaan tallivuokrista, ruuista, kengityksistä jne. sekä olivat ottaneet luvatta toisten heiniä ja rehuja hevosilleen. T.V. oli kuulemani mukaan myös joutunut pois hyvästä työpaikasta tuhansien eurojen kavalluksen takia, josta hänellä oli tai on tulossa ehdollinen tuomio. Myös luottotietojen mukaan ko. ihmisellä oli tuhansien eurojen ulosotot… Painotan nyt tässä, että nämä olivat kuulopuheita, niiden todenperäisyydestä en tiedä.
Elokuun aikana minuun otti yhteyttä myös eräs Suonenjokelainen hevosihminen, joka kertoi, että hänen luonaan on 2 T.V:n omistamaa tammaa ja kaikki maksut maksamatta. Ja myöhemmin sama ihminen kertoi, että T.V:n tytär A. oli tuonut myös orin hänen talliinsa ”viikonlopuksi”, joka oli venynyt sitten viikkojen mittaiseksi, eikä tietenkään minkäänlaista korvausta oltu mistään maksettu.
Olimme heti alkuun sopineet T.V:n kanssa, että hevoset haetaan pois laitumelta 31.8.2011. Ko. päivä lähestyi ja aloin jo ajoissa laittamaan viestiä ja soittelemaan T.V:lle asiasta. Muistutin, mitä olimme sopineet ja että myös muut hevoset lähtevät laitumelta silloin ja että 11-31.8. ajalta maksuja kertyy 129 euroa. Yhteenkään puheluun eikä viestiin vastattu.
Tuli 31.8.2011, kukaan ei tullut hakemaan ruunia… Eikä seuraavana päivänäkään… Lopulta T.V. vastasi puhelimeen ja sanoi, että tyttärensä A. hoitaa asiaa ja soittaa minulle. A. soittikin, selitti toisen ruunan ylläpitoon laittamisesta / myymisestä ja toisen monttuun laittamisesta jne. Minulla alkoi olemaan kärsivällisyys loppu jo siinä vaiheessa ja sanoin, että minulle on ihan sama, mitä niille ruunille tapahtuu, kunhan ne häviää meidän laitumelta ja että heillä on seuraavaan sunnuntaihin aikaa hakea hevoset pois, sitten teen asiasta ilmotuksen viranomaisille.
Maanantai aamuna ruunat olivat edelleen laitumella. Olin jo avannut portteja niin, että pääsivät isommalle alueelle syömään, koska syömistä oli enää tosi vähän…
Maanantai aamuna aloin soitella poliisille asiasta. En tietenkään soittanut 112:seen vaan normaaliin poliisin keskukseen. Ja sainkin TODELLA hyvää palautetta, ohessa keskustelut poliisin kanssa, ei ihan sanatarkasti mutta jotakuinkin näin ne meni:
Ensimmäinen yritys:
-poliisi – polisen (nais-ääni vastaa)
- Kira Mörsky Karttulasta huomenta. Minulle on tänne jätetty 2 hevosta ilman lupaa, enkä saa niiden omistajia kiinni, pitäisi varmaan ilmoittaa asiasta poliisille
- hmmm….hahahaha, onkos se poliisiasia?
- KYLLÄ on!
- yhdistän Suonenjoen poliisin päivystykseen…
Kukaan ei vastannut!


Toinen yritys:
-poliisi – polisen (mies-ääni vastaa)
- Kira Mörsky Karttulasta huomenta. Minulle on tänne jätetty 2 hevosta ilman lupaa, enkä saa niiden omistajia kiinni, pitäisi varmaan ilmoittaa asiasta poliisille
- HAHAHAHHAHAHAHAAH…Onkos se nyt poliisiasia, jos sulla on siellä hevosia?!?!?! HAHAHAHAHA
- ON TODELLAKIN! Kun ne hevoset ei ole omia!!!
- Yhdistän Kuopion päivystykseen

Ja sielläkään ei sitten kukaan vastannut!


No, tässä vaiheessa soitteli minulle Suonenjoen hevosihminen, jolla oli T.V:n 3 hevosta, ori ja tammat. Hän oli soittanut paikalliselle eläinlääkärille ja poliisille asiasta ja eläinlääkäri S.K. oli menossa katsomaan hevosia hänen luokseen iltapäivällä. Minä pyysin, että hevosihminen kysyisi S.K:lta, mitä minun nyt pitäisi tehdä. Iltapäivällä hevosihminen soitti ja sanoi, että minun pitää ottaa yhteys Kuopion kaupungin virkaeläinlääkäriin asian tiimoilta ja että voisin hänelle sanoa, että Suonenjoen ell . S.K:lle.
Tiistai-aamuna soitin ell P.M:lle, joka hoitaa Kuopion alueen eläinsuojeluasioita ja hän lupasi hoitaa asiaa eteenpäin.
Ei mennyt kuin tunti, kun T.V. soitti ja ilmoitti, että hän hakee hevoset laitumelta ihan hetikohta. Hänellä oli ollut kuulema puhelin rikki jne. kaikki ne perinteiset selitykset, jotka olin kuullut jo moneen kertaan aikaisemminkin häneltä.
Eläinsuojeluilmoitus on ja pysyy niin kauan, kunnes hevoset ovat poissa meidän pellolta.
Loppu viikko menikin sitten ihan vaan ihmetellessä, mikä on hevosten kohtalo. Ell J.S. ottautui torstaina asiaan, vaikka Kuopion asiat eivät hänelle kuulukaan ja soitti A:lle ja antoi ukaasin, että jos hevoset eivät lähde heidän toimestaan perjantai iltapäivään mennessä, ell hankkii niille teuraskyydin. No, odotettavissa oli, että mitään ei tapahtunut ja hevoset viettivät edelleen viikonlopun tuolla meidän laitumella.
Juttelin kyllä perjantaina ell P.M:n kanssa mutta jotenkin tuntuu, ettei asiat hänen toimestaan nyt kyllä edisty… Hänen piti käydä katsomassa hevosia viikonlopun aikana, mikäli ne eivät ole lähteneet, vaan ei häntä näkynyt.
Maanantaina 12.9. T.V. soitti ja sanoi, että viimeistään tiistaina hevoset lähtevät…. Hmmmm…..
Niin tuli tiistai ja sitten keskiviikko ja hevoset olivat edelleen laitumella, eikä T.V. tai A. ottaneet mitään yhteyttä. Minä sitten selvittelin, mitä voisin tehdä ja sain seuraavan ohjeen:
1. Pyydä ell käymään ja kirjoittamaan todistus, että hevoset eivät pärjää enää laitumella ilman suojaa  ja kunnollista ravintoa
2. Marssi poliisin luo ko. ell-todistuksen kanssa ja tee rikosilmoitus hevosten omistajasta; eläinten heitteillejättö perustuen määräaikaiseen sopimukseen laidunpaikasta, sopimuksen loppupäivä 31.8.2011
Ilmoitin T.V:lle, että jos hevosia ei ole sunnuntai-iltaan mennessä haettu, pyydän ell:n käymään maanantai aamuna ja teen rikosilmoituksen.
Kohta jo puhelin soi, hevosille oli kuulemma ottaja, joka tosin oli juuri nyt Ruotsissa, mutta tulee kyllä hakemaan ruunat viimeistään sunnuntaina. Ahaa… Selvä juttu, mutta JOS hevosia ei ole haettu  sunnuntaihin mennessä TAI jos niistä ei viimeistään sunnuntaina tehdä paperia, että ne muuttuvat minun omistukseen, teen ilmoituksen.
Taas aika kuluu ja tulee sunnuntai, mitään ei ole kuulunut uusista tai vanhoista omistajista, kunnes T.V. soittaa iltapäivällä ja kysyy, voiko tulla käymään. Juu, totta kai.
T.V. ja A tulevat käymään, hevosten ottaja ei olekaan vielä tullut Ruotsista mutta tulee viimeistään 20 päivä ja hakee ne. Nyt teemme sitten paperin, jossa sovimme, että mikäli hevosia ei ole haettu 20.9. mennessä, ne siirtyvät minun omistukseen. Sain paperiin 2 todistajan allekirjoituksetkin, ettei tätä paperia voi kiistää ja tein ko. sopimuksen tietysti kahtena kappaleena.
20.9. soitan vielä T.V:lle, onko uusi omistaja tulossa hakemaan ruunia? Juu, mutta kun on vielä Ruotsissa! Mutta ihan varmasti hän ottaa hevoset! Nyt minä jo sanon, että YHTÄÄN päivää en enää odota, mikäli ruunat eivät ole lähteneet 20.9. minä hoidan ne vihreämmille laitumille 21 päivä.
Ja 20.9. ilta koittaa, 21.9. aamu koittaa, ruunat ovat edelleen laitumella. Ja minä sovin hevosten lopetuksen  torstaille 22.9.
Torstaina 22.9.2011 aamulla ruunat matkasivat vihreämmille laitumille.


Jälkikirjoitus:
Koko kesän aikana T.V. ja A. kävivät katsomassa ruunia ehkä 3-4 kertaa. Pyysin toimittamaan jotain ötökkämyrkkyä niitä varten, mutta sitä eivät koskaan toimittaneet. Ruunien kavioita ei ole hoidettu koko kesän aikana kertaakaan ja ne olivat hoitamattomat jo meille tullessa. Niitä ei ole harjattu kertaakaan koko kesän aikana.
Kesän aikana T.V. muutti Karttulaan, en tosin tiedä minne ja tytär A. muutti kesän aikana ainakin 2 kertaa…  T.V:llä ei olisi ainakaan ollut pitkä matka käydä hevosia katsomassa, harjaamassa ja vaikka vähän liikuttamassa.
MIKSI ihmisten pitää vetää asiat näin tiukalle? Jos ei ole rahaa hevosiaan hoitaa, eikä olisi hevostenkin kannalta viisaampaa laittaa ne pois tavalla tai toisella? Eikö olisi ollut järkevää laittaa hevoset vaikka monttuun jo keväällä, olisivat säästäneet monta sataa euroa ja säästyneet monelta harmilta.
Kyllä ihmisillä pitää olla MUNAA sen verran, että tekee sen oikean ratkaisun silloin, kun sen aika on. Ja eikö olisi ollut hevosia kohtaan reilumpaa se, että niiden tuttu ihminen olisi ollut se, joka vie ne viimeiselle matkalle???